Droogballen verkorten niet alleen de droogtijd. Ze maken je was ook zachter, en laten jou was minder kreuken en niet statisch worden. Daarnaast verdelen de ballen het wasgoed goed over de trommel. Dit zorgt ervoor dat het natte wasgoed geen bal kan vormen en versnel je zo de droogtijd. Heb je een winterjas of dekbed met donsvulling? Dan is het aan te raden om droogballen erbij te stoppen in de droger. Dit zorgt ervoor dat de vulling op de juiste plek blijft.
Voordelen van plastic tegenover wol
Er bestaan dus meerdere soorten droogballen: plastic en wol of vilt. De plastic varianten zijn vaak wat zwaarder en helpen beter om het wasgoed te verspreiden over de trommel. Een nadeel hiervan is dat het meer lawaai maakt. Ook kunnen er bij hoge temperaturen chemicaliën vrijkomen van de plastic bollen. Een voordeel is dat deze ballen hun vorm behouden.
Gebruik je liever natuurlijke materialen? Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn stiller dan de plastic variant en veranderen tijdens het drogen wat van vorm. Dat komt doordat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk. Voor het uit elkaar houden van het wasgoed werkt het minder effectief, omdat ze zachter zijn.
Hoe gebruik je de droogballen?
Doe de ballen bij het wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Drie droogballen per droogbeurt is voldoende voor een volle, zachte en snelle was. Als je de droger voor half hebt gevuld, gebruik je twee droogballen. Je kunt het afwisselen met de aantallen en uitproberen hoeveel droogballen het beste bij de machine passen. Hoeveel ballen je in de droger stopt, kan dus variëren. Er zijn verschillende verhoudingen in omloop, maar over het algemeen wordt aangeraden om drie tot zes ballen in de droger te stoppen.
Handige tip:
sprenkel een
op je droogballen. Dan komt de was lekker geurend uit de droger en heb je twee keer zoveel plezier.